Matematik Özel İstanbul Ders
MATEMATİK SINAV KAYGISI
Matematik korkusunu, kaygısını yenmeden ve Matematik TYT Geometri sorularını çözmeden başarıya, yolları aşmadan sevgiliye, denizleri aşmadan karaya ve uzayı aşmadan gezegenlere ulaşmak mümkün değildir.
Matematik dersinde başarısızlığın nedenini araştırmalar kaygı düzeyinin yüksek olduğunu göstermekte ve başarısız öğrencilerin kaygı düzeyinin başarılı öğrencilere göre kaygı düzeyinin yüksek olduğunu tespit etmiştir.
Matematik sınav kaygısı olan öğrencilerin düşük performans göstermelerinin en önemli sebebi kaygıları değil, çalışma alışkanlıkları kazanamamış olmalarıdır. Buna ilaveten sınav becerilerindeki yetersizlikler biçiminde düşünebiliriz.

Matematik dersini çalışmak isteyen bir öğrencinin orta şiddette kaygı düzeyinin yüksek performans için gerekli olduğunu ortaya koymaktadır. Matematik dersinde çok başarılı ya da başarısız öğrencilerin, orta düzeyde başarılı öğrencilerden daha yüksek kaygı düzeyine sahip oldukları belirlenmiştir.
Matematik Özel İstanbul Ders öğretmenine göre, Matematik sınav kaygısı sadece büyük TYT Geometri sınavlarına özgü değildir. Bazı öğrenciler için her sınav bir kaygı kaynağıdır. Bu kaygı çalışma ile bağlantılı değildir. Sınav ile ilgili yarattığı olumsuz düşünceler, sınavın kötü geçeceğine ilişkin inanışların bir sonucudur. Kaygı belirtileri sınav performansında gerçekten düşüşe neden olur. Bu kaygılar başarılı olamama korkusu olan ve bu korkunun aileler tarafından desteklendiği öğrencilerde daha sık görülür. Şayet öğrenci ailesinin başarıyı çok istediğini hissederse, bu biçimde yetiştirilirse “ailesinin sevgisinin Geometri başarısına bağlı olduğunu, başarısız olduğunda sevilmeyeceğini” düşünür. Bu durum kaygıyı artırır. Günlük sınavları dışında, liselere ve üniversiteye giriş sınav öncesinde, aileler bir yandan çocuklarına “sınavın önemli olmadığını, elinden geleni yapmasını söyler,” diğer taraftan da çok çalışmasını ister. Bir yandan da konuşmalarının içinde “bu sınavı kazandığında her şeyin daha iyi olacağını gelecekte daha aydınlık günlerin olacağını ve yaşamının değişeceğini” belirterek daha fazla çalışmasını sağlamak ister. Ancak çocuğun kaygısına şaşırır. Bunun sonucunda baş etmesini bekler. Kaygı sırasında sıkıntı, terleme, titreme gibi fizyolojik belirtilerin yanı sıra olumsuz düşünceler gelir. “Kazanamazsam benim sonum olur, ailem çok fedakârlık yaptı, onların yüzüne bakamam; kazanamazsam rezil olurum, arkadaşlarım ne düşünür.” Gibi düşünceleri olumlu hale çevirmek, kaygıyı azalmak için önemlidir.
MATEMATİK ÖĞRENME UMUDUNU KAYBEDEN HAYATINI KAYBEDER
“Bir kurbağa sürüsü ormanda ilerlerken, içlerinden ikisi bir çukura düşmüş. Diğer bütün kurbağalar çukurun etrafında toplanıp, çaresiz bir biçimde bakıyorlarmış.
Çukur çok derin olduğundan düşen arkadaşlarının zıplayarak yukarı çıkmaları mümkün olmadığını düşünüyorlarmış. Yukarıda kalan arkadaşları, boşuna çabalamamalarını söylemişler. Arkadaşlarına yukarıdan bağırmışlar: “Çukur çok derin. Yukarı zıplamanız imkansız!…”demişler. Ancak çukura düşen kurbağalar yukarıdakilerinin söylediklerine aldırmayıp çukurdan çıkmak için mücadeleye devam etmişlerdir.
Yukarıdaki arkadaşları hala boşuna çırpınıp durmayın ölüm sizin için kurtuluş olduğunu söylüyorlarmış. Sonunda kurbağalardan birisi söylenenlerden etkilenmiş ve mücadeleyi bırakmış. Diğeri ise yoğun bir biçimde mücadeleye devam etmiş. Yukarıdakiler de ona daha fazla eziyet çekme diye bağırıyorlarmış.
Ne var ki, çukurdaki kurbağa yukarıdakilere hiç aldırmadan son bir hamle yapmış, bu kez daha yükseğe sıçrayarak yukarı çıkmayı başarmış. Arkadaşlarının ümit kırıcı sözlerine hiç kulak asmamış… Çünkü o sağırmış…”
Matematik için siz de olumsuz düşünceli öğrencilere hiç kulak asmayın. Onların sizin yüreğinizdeki umudu çalmalarına izin vermeyiniz.
Matematik sınavlarında hiç umudunuzu kaybetmemeniz dileğimle…
Cevat Karkayalı
04.08.2016